torstai 11. tammikuuta 2018

nina lacour; we are okay


Wow.

We Are Okay on kaunis kirja. Se on kirja, joka koskettaa. Kirja, jota en voinut laskea käsistäni. Kirja, jonka sivut kääntyivät kuin itsestään. Kirja, jonka luin melkein yhdeltä istumalta.

We Are Okay on tarina Marinista, joka on paennut menneisyyttään toiselle puolelle maata (Yhdysvallat). Emme tiedä mitä on tapahtunut. Marin on jopa katkaissut  välinsä parhaaseen ystäväänsä, Mabeliin. Mutta Mabel on tulossa vierailulle, ja pian meille alkaa selvitä, mitä oikein tapahtui.

Joissakin kirjoissa aikahyppely ei toimi. Se hämmentää lukijan, pirstaloi tarinan. Omalle äidilleni tällaisten kirjojen lukeminen on vaikeaa. We Are Okayssa seikka ei häirinnyt. Nämä kaksi aikajanaa kulkivat kuin kaksi erillistä tarinaa. Toisessa kohtaamme yksinäisen Marinin, joka pyristelee jättääkseen kipeän menneisyyden taakseen. Toisessa tarinassa kohtaamme iloisemman Marinin, joka asuu rantatalossa vaarinsa kanssa. Silti - tämänkään Marinin elämä ei ole täydellistä. Hän ei tiedä mitään äidistään, joka kuoli Marinin ollessa pieni. Mitä Marinille tapahtui? Kysymys sykki mielessäni, mutta koskaan en turhautunut kirjaan. Kirja paljasti tarpeeksi juuri sopivassa tahdissa.

Kirjoissa, joissa teemana on juuri tällainen salaisuuden paljastuminen, jotka leikittelevät kysymyksellä "Mitä oikein tapahtui?", on yksi ongelma. Koska ne tuppaavat käsittelemään herkkiä aiheita, liikutaan veitsenterällä. Henkilökohtaisesti en pidä siitä, että esimerkiksi seksualisuutta tai hyväksikäyttöä käytetään "shokeeravana pajastuksena". Onneksi tämä kirja ei lähtenyt tuolle linjalle. 

Selasin hieman tästä kirjasta tehtyjä arvosteluja. Jotkut väittivät kirjaa tylsäksi. Se on totta, että kirja ei ole mikään kutkuttavin, vaikka salaisuus siinä hitaasti paljastuukin. Minä kuitenkin rakastuin LaCourin tekstiin jo ensisivuilla. Harmikseni LaCourin muut teokset eivät oikein minua kiinnostaneet. Tämä kuitenkin kolahti minuun ja kovaa. 

No one will know if you stay in bed all day. No one will know if you wear the same sweatpants for the entire month, if you eat every meal in front of television shows and use T-shirts as napkins. Go ahead and listen to that same song on repeat until its sound turns to nothing and you sleep the winter away. (s. 3)

Vuoden 2018 ensimmäinen viiden tähden kirja!! Oikeastaan ensimmäinen viiden tähden kirja tässä uudessa blogissa, vaikka parille muulle kirjalle olen Goodreadsin puolella antanut viisiä tähteä, ovat ne täällä olleet neljän ja puolen tähden kirjoja.


-

♥♥♥♥♥

We Are Okay
Nina LaCour
2017
Dutton Books
234 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti