maanantai 26. helmikuuta 2018

amie kaufman & jay kristoff; illuminae


Illuminae aloittaa Amie Kaufmanin ja Jay Kristoffin yhdessä kirjoittaman vauhdikkaan nuorten scifisarjan. Harmikseni voin sanoa, että tämä ei tehnyt minuun suurta vaikutusta.

Kirja lähtee heti rytinällä alkuun: kesken koulupäivän Kadyn kotiplaneetta vallataan, ja asukkaat evakuoidaan kahdelle alukselle. Jo ensimmäisistä sivuista lähtien pyörittelin silmiäni. Kaikki on, noh, kovin teiniä. Senhän siitä saa kun näihin nuortenkirjoihin (young adult) tarttuu, mutta ei oikein huvittanut lukea kun Kady inisee tuoreesta erosta poikaystävä Ezraan.

Kady hahmona muutenkin... En oikein pitänyt hänestä. Hän oli kovin ontto, lähinnä tough girl -stereotypia - siis yksiulotteinen, vaikka oli hänelläkin tunteelliset hetkensä. En myöskään voi väittää, etteikö Kady olisi rohkea. Mutta siinä vaiheessa kun neito käyttä nimimerkkiä ByteMe, ugh... En oikein pidä tuollaisesta tekouhosta.

Illuminae on hyvin persoonallisesti kirjoitettu kirja, joka onkin yksi sen suurista kompastuskivistä. Se ei nimittäin sisällä tavanomaista kerrontaa, vaan koostuu muun muassa chat-keskusteluista, raporteista ynnä muista erilaisista materiaaleista, mimikoiden eräänlaista kansiota joka dokumentoi tapahtumia. Ihan kiinnostava lähestymistapa, mutta tässä on ammuttu itseä jalkaan sillä hahmoihin - Kadyyn ja Ezraan - on todella hankala saada mitään yhteyttä. Onneksi tämä muoto teki laahaavan kirjan sentään nopealukuiseksi.

Plussapuolena voisin sanoa, että kirja on todella toiminnantäytteinen. Ja visuaalisesti, todella kaunis. Tarina ja hahmot jäävät siinä sivussa vain todella ohuiksi. En voi käsittää, miksi tämä kirja on kerännyt valtavasti ylistystä... Sillä kirjana, en pitänyt tätä oikein minään. Harmi, että oikein hyvät scifikirjat ovat harvassa. Tässä olisi ollut kaikki ainekset.

Muutama kuva jossa esittelen kirjan visuaalista puolta:






-


♥♥½

Illuminae (The Illuminae Files #1)
Amie Kaufman & Jay Kristoff
2015
Rock the Boat
599 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti