perjantai 22. joulukuuta 2017

stephen king; 11.22.63


Stephen King on lempikirjailijoitani, vaikka olen monesti sanonut, että suhteeni Kingiin on viha-rakkausluonteinen - nautin kirjalijan kirjoitustyylistä, mutta Kingin teokset tuntuvat vievän minulta tuhottomasti aikaa, mene ja tiedä. Yksi lempikirjoistani on Stephen Kingin Se. 

Viimeisimmät seikkailuni Kingin parissa ovat olleet novellikokoelmia -  Yön äänet, Sydänyö, Pedon sydän... joista kaksi viimeisintä eivät oikein vakuuttaneet. Pidin Kingistä taukoa, vaikka herran teoksia kirjahyllyni pursuaa (koska näitä löytää eurolla ja parilla paljon kirppiksiltä - jopa englanniksi!). 11.22.63:n luettuani voin sanoa, että se on Sen jälkeen lempi King-kirjani, jonka olen lukenut.

Lyhyesti: englanninopettaja Jake Epping lähtee ystävänsä suostuttelemana matkalle menneisyyteen - vuoteen 1958 - tähtäimessä estää John F. Kennedyn murha. Jake - joka käyttää salanimeä George Amberson - kokeekin aikamoisen seikkailun, josta lukijana nautin täysin siemauksin.

Kirjan parasta antia oli itse asiassa sen alku. Tässä voin olla hieman puolueellinen, sillä kirjan alkupuolella Jake seikkailee eräänlaisella sivumissiolla Derryn pikkukaupungissa - tuttu myös lempiromaanistani Se. Jopa tapahtuma-aika on sama (1958), ja esiintyvätpä 11.22.63:ssa Se-kirjasta tutut Richie ja Beverly. Myös koko Derry-juoni - jossa Jake estää tuttuvansa perheen murhan - on mielestäni kirjan mielenkiintoisin. Myöhemmin Jake matkaa Texasiin, jossa hän kotiutuu paljon miellyttävämpään pikkukaupunkiin nimeltä Jodie, lähellä Dallasia, Kennedyn murhan näyttämöä. Jodiesta hän saa töitä ja ystäviä. Hän myös rakastuu - vaikka hänen olisi parempi olla kiintymättä kehenkään.

Itse asiassa kirjan puuduttavimmat osuudet olivat, kun Jake vakoilee Lee Harvey Oswaldia - Kennedyn murhaajaa. Vaikka kyllä siitäkin lumoutui. Kirjan lopun lähestyessä jännitys tiivistyi - onnistuuko Jake? Kingistä kun ei koskaan tiedä, niin yllättävät loput hän yleensä kirjoihinsa kynäilee. Näin kävi myös tällä kertaa. En voi sanoa, että loppu miellytti minua (ehkä heitin kirjan huoneen halki jossakin vaiheessa, ehkä en...), mutta ymmärsin kyllä miksi King lopetti kirjan näin.

Pakko mainita kirjasta vielä yksityiskohta, josta pidin, ja jota Jake pohti useaan otteenseen - menneisyyden harmonia. Kirjassa oli paljon rinnastuksia, joita en lähde listaamaan, niin paljon niitä oli (esim. toistuvat nimet tai samankaltaiset nimet, samankaltaiset tapahtumat). Se oli suorastaan aavemaista, ja aiheutti kylmiä väreitä. Kinghän tunnetaan kauhukirjailijana. 11.22.63 ei ole kauhukirja, mutta Kingin tyyli ja tunnelma siitä ei puuttunut.

Tästä on olemassa TV-sarjakin. Katsoin kaksi ensimmäistä jaksoa, eikä se oikein vakuuttanut. Kirjan tunnelma ei ollut kohdallaan, ja liian monia asioita oli muutettu. James Franco oli kyllä hyvä valinta Jaken roolin. Tiesein tämän kyllä etukäteen, ja kuvittelin Jaken kirjaa lukiessani Francon näköiseksi, heh. 

-

♥♥♥♥½

11.22.63
Stephen King
2011
Hodder & Stoughton
734 s.

lauantai 9. joulukuuta 2017

donna tartt; the secret history

















The Secret History on Donna Tarttin kirjoittama, kenties jo kulttiklassikoksi muodostunut teos. Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun nuori opiskelija Richard Papen päättää vaihtaa yliopistoa. Hän lähtee Kalifornista Vermontiin, vaihtaen lääketieteestä kirjallisuuteen. Uudessa yliopistossaan, Hampdenissa, Richard toivoo jatkavansa myös muinaiskreikan opiskelua, mutta valitettavasti opettaja ei huoli uusia oppilaita. Richard kuitenkin tutustuu kreikan opiskelijoihin, ja pian huomaa olevansa osa tätä mielenkiintoista viiden hengen joukkoa. Pian vyyhti alkaa purkauta, ja Richard oppii uusista ystävistään uutta, yllättävää ja karmivaa.

The Secret History on vangitseva teos. Tarttin kerronta lumoaa ja kirja on täynnä yksityiskohtia, joita suorastaan ahmii. Rakastan kirjassa kaikkea - hahmoja, juonta, miljöötä, teemoja, kieltä... Yksi kirjan jujuista kuitenkin piilee nimenomaan kertojassa; Richard ja lukija ovat samalla viivalla, janoten tietää lisää muista hahmoista. Toisaalta Richardiin kertojana ei voi luottaa, hänen päätelmiään jää epäilemään. Pidin Richardin ajatusmaailmasta. Hän kertoo tarinaa takautuvasti, kirja esimerkiksi paljastaa erään ystävän murhan tapahtuvan jo ensimmäisillä sivuilla. Välillä Richard palauttaa lukijan nykyhetkeen, muistuttaen että kaikki on jo mennyttä ja muuttumatonta, esimerksi vain huomauttamalla, että hänellä on yhä Bunnyn postikortti tallella tai että Francisin äiti lähettää hänelle yhä joulukortteja.

Tarttin teoksessa on hyvin vahvat hahmot. Ketään heistä ei voisi oikeastaan kutsua hyväksi ihmiseksi - ja niin on tarkoituskin. Hahmojen rosoisuus viehättää, ja heistä janoaa tietää lisää. Valitettavasti uusien ystävien tiivis piiri ei aukea Richardille helposti, kuukausienkin jälkeen hän on yhä ulkopuolinen. Yksi kirjan hienouksista on se, että Richardin oppiessa uusia puolia ystävistään lukija alkaa nähdä heidät uudessa valossa. Richard ihannoi muita kreikan opiskelijoita, jo ennen heihin tutustumistaan hän oli lumoutunut heistä, lumoten samalla lukijan. Mutta moni kakku on päältä kaunis. Hahmojen dynamiikka toimii hyvin.

Kirja kulkee hitaasti, mutta vangitsee nopeasti ja pysäyttämättömästi. Kirja on jaettu kahteen osaan, joista se ensimmäinen on mielestäni parasta antia. Murhaan johtavat tapahtumat olivat ehdottomasti kiehtovampaa luettavaa kuin sen jälkimaininki. Mutta ei toinen puolisko yhtään huono ollut, mutta selkeästi heikompi. Kirjan heikkoutena voisin mainita, että Tartt pitkitti loppua ehkä liikaa, ja sitten, yhtäkillisesti kuin olisi huvennut ideoista, vain lopetti kirjan. Mutta annettanee se anteeksi, sillä muuten kirja oli loistava.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen, ja lempikirjojani joita luin tänä vuonna. Omistan tästä kirjasta tuon 25-vuotis juhlaversion, ja se on tajuttoman elegantti ja kaunis yksinkertaisuudessaan! Minä pidän muuten myös kovasti tämän kirjan suomenkielisen version nimestä, Jumalat juhlivat öisin. Kuinka kaunis, ja osuvakin! 'Salainen historia' tms. ei olisi kuulostanut yhtä hyvältä.


-

♥♥♥♥½

The Secret History
Donna Tartt
1992
Penguin Books
629 s.

perjantai 1. joulukuuta 2017

cassandra clare, et al; tales from the shadowhunter academy


Tales from the Shadowhunter Academy on osa Cassandra Claren kynäilemää The Shadowhunter Chronicles -sarjaa, jonka ehkä tunnetuin osa on kuusiosainen The Mortal Instruments, josta on olemassa niin elokuva kuin tv-sarjakin. 

Tales from the Shadowhunter Academy on novellikokoelma, jossa seurataan TMI-sarjasta tutun Simon Lewisin seikkailuja varjonmetsästäjien koulussa. Simonhan TMI:n päähenkilön, Claryn, paras ystävä, joka ehti olla vampyyrikin hetken aikaa. Nyt Simonilla on kuitenkin muut seikkailut edessä. Clare on kirjoittanut teoksen yhteystyössä Sarah Rees Brennanin, Maureen Johnsonin ja Robin  Wassermanin kanssa.

Itse asiassa Simonin kamppailut soveltua varjonmetsästäjän elämään toimivat näissä novelleissa "kehystarinana". Novelleista tulee hieman mieleen klassikkoteos Decamerone, jota myös ensimmäisenä novelliteoksena pidetään, ei temaattisesti, vaan siinä mielessä että tässä kerrotaan juonellisia tarinoita kehystarinan puitteissa. 

Pidin teoksesta, näin lyhyesti tiivistettynä. Ehkä osuudet, jossa kerrotaan vain Simonista eivät olleet kirjan parasta antia. Simon on hahmona kyllä mielenkiintoinen, Simonin ja Isabellen romanssi on suosikkejani, mutta olin paljon kiinnostuneempi novellien tarjoamista erillisistä tarinoista. Kirjassa esiintyy hahmoja Claren kaikista sarjoista. Tavallaan tämä teos toimii hyvänä siltana The Mortal Instruments ja The Dark Artifices -sarjojen välillä.

Jotkin novellit olivat heikompia kuin toiset. Omat suosikkinovellini olivat:
  • The Whitechapel Fiend, jossa oli hyvä juoni, ja olinkin kaivannut The Infernal Devices -hahmoja. 
  • Nothing But Shadows, jossa päästiin kurkistamaan tulevan The Last Hours -sarjan hahmoihin. Haluan jo tietää lisää Matthew Fairchildista! Tämä nousi ehkä ykkössuosikiksi.
  • The Evil We Love, jonka moni on itse asiassa maininnut vähiten suosikikseen. Mielestäni novelli kuitenkin toi syvyyttä Robert Lightwoodin hahmoon, ja minua on aina kiehtonut Valentinen pahamaineinen circle, vaikkei Valentine itse hahmona.
  • Born to Endless Night, jonka olin lukenut lukuisasti jo ennen näitä muita novelleja. Niin suloinen!
-

♥♥♥♥

Tales from the Shadowhunter Academy
Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson ja Robin Wasserman
2016
Walker Books
651 s.